SA-BAI TRADICIONÁLIS THAI MASSZÁZS

A tradicionális thai masszázs egy ősi természetes gyógyító módszer. Napjainkban is nagyon népszerű és hasznos, mert biztonságos, nincsenek mellékhatásai és nem mérgező vagy ártalmas az egészségre.

– A tradicionális thai masszázst nemzedékről nemzedékre tanítják. A tanulók szívből tanulták. Néhány nehezebb tanítás elveszett, mellőzték. 1836-ban III. Rama király uralma alatt királyi rendelet alapján összegyűjtötték az ősi művészeteket és tudományokat a Wat-Po-ban, egy újfajta egyetemet létrehozva. Ezek tartalmazzák az orvosi tudományokat, a gyógyszerkönyvet és a masszázst. 60 képen ábrázolják az emberi test vonalait és pontjait. Szintén magában foglalja a speciális masszázsterápiákat a különböző kórtünetekre és betegségekre. Az alap masszázsnak a 10 fő masszázsvonal pontjaira kell épülnie. Ezek a vonalak könnyen és általánosan használhatóak. A nyújtó és a jóga pozíciók közül is csak a biztonságosan alkalmazhatóak lettek kiválasztva. A speciális pozíciók és gyakorlatok megfelelő gyakorlat és tapasztalat megszerzése után gyakorolhatóak, de akkor is csak nagy odafigyeléssel, személyre szabottan.

– Ha az ember egészséges, az életenergia akadálytalanul áramlik a meridiánokban. A mértéktelen élet, az emocionális stressz, a gyengeség vagy a sérülés ezt a folyamatot megzavarja. A megrekedt energiát ismét nyugodt folyásba tudja hozni. Fokozza a szervezet védekező erejét, alkalmazható alvászavaroknál, ideges állapotokban, feszült állapotok, fájdalmak enyhítésére. Serkenti a vér- és nyirokkeringést. A nyirok szállítja el a szövetekből az anyagcsere végtermékeit, amelyek részben túl nagyok, hogy a keringésbe visszatérjenek, részben a szövetekben sem tudnak tovább bomlani. A nyirokelvezetés az immunrendszer szempontjából nagy jelentőségű. A többi masszázstól eltérően a Sa-bai thai masszázs abban is különbözik, hogy úgynevezett szárazmasszázs, azaz az egyéb technikákkal ellentétben nem használnak hozzá olajat, krémeket.

– Nem az izmokat, hanem az akupunktúrás pontokat ingerlik, pontnyomásos technikával. Az egész testen alkalmazott eljárásnak sajátos koreográfiája van, a másfél-két órás masszázs során minden testrészen végigmegy a masszőr, a láb újaktól a fejük búbjáig. Nyújtó gyakorlatokat is tartalmaz, bár nem az izmokra hat. A masszőrök nemcsak tenyérrel és újhegyekkel, de térddel, talppal és könyökkel is masszíroznak. (Másnapra az erős nyomások hatására mégsem lesznek tele kék-zöld foltokkal, csak a megnövekedett energia és kitűnő közérzet marad.)  Élettani hatása kitűnő, fizikailag és szellemileg is frissít. Általános stresszoldó hatása nagyon jó, a szakemberek főként ízületi és reumatikus problémák kezelésére javasolják.

– Már egyre szélesebb társadalmi rétegek életmódjába épült be a rendszeres masszázs. Megszokott dolog, hogy este nem egy pohár whiskyvel lazítanak, hanem az annál sokkal egészségesebb és tartósabb hatású Sa-bai thai masszázzsal kényeztetik magukat az emberek.

– Rendszeres alkalmazása jó közérzetet biztosít, emellett kiváló gyógyhatása van a szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri és mozgásszervi megbetegedések megelőzésére és kezelésére.

– A test meghatározott pontjaira irányuló masszázs elősegíti a teljes relaxációt. A felgyorsult vérkeringés által több oxigén jut a szervezetünkbe, így pihentek leszünk. Bőrünk pólusai kitágulnak, és a felgyorsult vérkeringés által a lerakódott méreganyagok kitisztulnak a bőrből (bőséges folyadék fogyasztásával növelhetjük a folyamat hatékonyságát). Ezáltal a bőr rugalmasabbá, feszesebbé válik.

– Fájdalomcsillapító hatását is bizonyították, egyrészt akupunktúrás hatásának, másrészt a relaxáció következtében felszabaduló endorfinoknak köszönhetően. Sokan szenvednek ízületi és csontfájdalmaktól, gerincpanaszoktól. Az idő előre haladtával a csigolyák közötti porckorong veszít rugalmasságából, ellaposodik és nyomhatja az idegvégződéseket, amely okozhatja a derék- és hátfájásokat. A Sa-bai masszázs-kúra jó terápiának bizonyul a fenti panaszok orvoslására is.

– Amellett, hogy ezzel a technikával komoly gyógyításokra nyílik mód, abban is különbözik a többitől, hogy krém- és olajmentes kezelés. Sok magyar masszőr végez thai masszázst, azonban az igazi kuriózumok azok a szalonok, amelyekben a bangkoki Wat Po-templom szerzetesrendjének iskolájában mesterdiplomázott masszőrnők várják a pácienseket.  Ezek között is akadnak olyanok, akik más iskolában tanultak és kontroll nélkül alkalmazzák a masszőzt. Bennünk nem csalódhat! A Sa-bai Thai Masszázs mesterdiplomázott masszőzei folyamatos képzésben részesülnek és munkájuk állandó kontroll  alatt áll.

– Keleten a gyógyításban ma is kisebb a gyógyszeres kezelés súlya, viszont máig nagy tekintélynek örvendenek a hagyományos masszázstechnikák. A nyugati kultúrákban elsősorban a test frissítésére és kevésbé a gyógyításra alkalmazták. A “wellness&fitness” életmód térhódításával azonban nemcsak újra felfedezték a rég elfelejtett masszázsfajtákat, de nagyon divatosak is lettek ezek a keleti módszerek. Frissítő masszázsként is alkalmazzák, hiszen serkenti a vérkeringést, regenerálja testünket, ellazítja az izmokat, fiatalító, vitalizáló erejű. Támogatja az immunrendszer működését.

– A tradicionális thai masszázs sokak számára luxus, pedig ez az egyik “legkézenfekvőbb” és legősibb módszer a testi és lelki panaszok orvoslására. Bár hazánkban egyre népszerűbbek a különféle masszázs-szolgáltatások, a hétköznapi nevén thai masszázsnak nevezett technika még mindig különlegesnek számít, ráadásul téveszmék is övezik. Hallatán ugyanis sokan erotikus szolgáltatásra asszociálnak, pedig a pontos nevén tradicionális orvosi thai masszázsnak semmi köze nincs a szex iparhoz.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*